Hvor meget strøm bruger en luft-til-luft-varmepumpe?

Varmepumpe på væg
Hvor meget strøm bruger en luft-til-luft-varmepumpe?
Henrik Andersen
-
05/09/2022
-

Det er de færreste, som ikke er klar over, at der er fordele ved at udskifte en ikke-energivenlig varmekilde til en mere energivenlig én af slagsen – eksempelvis en varmepumpe. Men hvor meget strøm bruger en luft-til-luft-varmepumpe egentlig? Bliv klogere i denne artikel, hvor du får svaret.

Hvor meget strøm bruger en luft-til-luft-varmepumpe?

Når du vælger en varmepumpe, får du en miljøvenlig og energieffektiv måde, hvorpå du kan opvarme din bolig. Selvom den kører på strøm, betyder det dog ikke, at den bruger lige så meget strøm som eksempelvis en el-radiator. Faktisk har den et langt mindre strømforbrug, hvilket gør den til en langt mere økonomisk løsning.

Faktisk genererer en varmepumpe omkring 3,5-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i elektricitet. Men hvor mange kilowatt bliver det så til om året, og hvad koster den egentlig? Det er nemt at give et estimat på, hvor meget en varmepumpe bruger i strøm om året, men det er sværere at udregne udgifterne, da det afhænger af de aktuelle priser.

Hvor meget strøm bruger de forskellige varmepumper?

Der findes mange forskellige varmepumper, og deres strømforbrug varierer generelt. Samtidig afhænger strømforbruget af, hvor stor en bolig du skal opvarme. Hvis vi tager udgangspunkt i et parcelhus fra 60’erne eller 70’erne, som måler 130 kvadratmeter, så bliver det nemmere at regne ud, hvor meget strøm der skal til.

Så meget strøm bruger de forskellige varmepumper om året:

  • Luft-til-luft-varmepumpe: 3.732 kWh
  • Luft-til-vand-varmepumpe: 5.746 kWh
  • Jordvarmepumpe: 5.246 kWh

Det er således luft-til-luft-varmepumpen, som har det laveste strømforbrug af de tre typer af varmepumper, som oversigten tager udgangspunkt i. Når du skal regne ud, hvor meget det kommer til at koste om året, er det vigtigt, at du ikke bare ganger forbruget med de aktuelle priser, da det giver en pris, som er for høj.

Du kan få reduceret din el-afgift

Hvis du har en varmepumpe som den primære varmekilde i dit hjem, kan du få reduceret din el-afgift for alt forbrug, der er over 4.000 kilowatt om året. Det betyder altså, at du i mange tilfælde kan få en reduceret pris, hvorfor du ikke bare kan gange de aktuelle el-priser for at se, hvor meget en varmepumpe koster om året.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du skal betale for din varmepumpe, kan du se en oversigt over aktuelle priser på varmepumper på Varmepumpe-priser.dk. Det giver dig et godt indblik i, hvad du skal betale, hvis du vil have monteret og installeret en varmepumpe i din bolig i stedet for din nuværende varmekilde.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!